Demoscenen

cracktro_ducktalesHva er demoscenen?

Demoscenen er en subkultur som sprang ut fra cracker-miljøet på 80-tallet. Crackerne fjernet kopibeskyttelsen fra spill, og promoterte seg selv og sin gruppe gjennom såkalte crack-introer som de la på samme diskett som spillet. Disse crack-introene bestod ofte av en logo, fengende musikk og skrytetekst som rullet over skjermen. Etterhvert begynte cracker-gruppene å lage større produksjoner som de kalte demoer.

En demo er en presentasjon i form av avanserte grafiske effekter, imponerende grafikk, og fengende musikk. Det kan sammenlignes med en abstrakt musikkvideo, men alt skjer i sanntid og innenfor maskinvarens begrensninger. Disse begrensingene var rimelig beinharde på de tidlige maskinene (bl.a. Commodore 64) . Poenget med en demo er å underholde og helst imponere.

Det tok ikke lang tid før en del kvisete tenåringsgutter lot seg imponere, og dannet sine egne grupper kun for å lage demoer og ikke drive med cracking. Det er disse demogruppene som er opphavet til demoscenen.

rsi_megademoEn demogruppe består av disse bestanddelene: Programmerer, grafiker, musiker og swapper. Det kan være flere av hver bestanddel, men det bør være minst én. Programmereren, grafikeren og musikeren laget demoene, og swapperen hadde ansvaret med å spre produksjonene (Les: disketter i konvolutter!). Hvis man hadde laget noe som var imponerende nok, og swapperen hadde gode kontakter så ble demoen spredt over hele verden og man ble kjent innenfor miljøet. Det var tradisjon å hilse til andre grupper i produksjonene, og var man kjent nok fikk man hilsninger. Anerkjennelsen var det som drev de fleste på 80 og tidlig 90-tallet. Det ble arrangert demo-parties der flere hundre fra demomiljøet kom for å konkurrere i bl.a. best demo, best musikk, best grafikk, osv.

Vi kommer til å jevnlig plukke fram demoer som imponerte og gjorde et sterkt inntrykk på oss gjennom 80 og 90-tallet, og skrive litt om hvorfor vi lot oss imponere på den tiden. Der det er mulig kommer vi også til å legge ved videoer og skjermbilder.

Sjekk ut demonscene kategorien for mer info.

Her er noen videoer av kjente demoer:

Budbrain Megademo (Amiga, 1990):

Future Crew – Second Reality (PC, 1993):

Spaceballs – State of the Art (Amiga, 1993):

Scoopex – Mental Hangover (Amiga, 1990):

Deus Ex Machina (C64, 2000)