September 1982 – Radar Rat Race

sept 01, 2012 No Comments by

Utgiver: Commodore Electronics
Utvikler: HAL Labs

La oss si at du kjøpte en Commodore 64 på lanseringsdagen i september 1982. La oss videre si at du kjøpte med et spill til den nye maskinen din. Det er gode sjanser, i så fall, for at ditt første C-64-spill het Radar Rat Race, og det er lave odds på at dine første spillminner er delvis traumatiske.

Working for the…
Radar Rat Race er et pacmanoid spill, hvor man styrer en blå mus som har satt seg fore å tømme en scrollende labyrint for ostebiter. I tillegg til en temmelig streng tidsfrist, vanskeliggjøres oppgaven av noen hissige brune mus og statiske katter som det er fort gjort å kollidere med.

Spillerens eneste våpen er en skyteknapp-utløst stjernesky som forvirrer fiender men tærer på klokka. Radaren fra spillets tittel er uavhengig av spillskjermen og viser brune mus og ostebiter, men ikke kollisjonskatter eller labyrintens vegger.


SID-tortur
C64 ble etterhvert den ubestridt ledende musikkmaskinen i sin hardwaregenerasjon, men det var altså her det startet: med en frenetisk pipende enkanalsmaltraktering av Three Blind Mice som går i loop hvert fjerde sekund. Musikken i dette spillet er rett og slett helt uutholdelig – Retrograd frykter konsekvensene hvis folka som driver med lydtortur i det amerikanske forsvaret får nyss om Radar Rat Race.

Spillområdet i Radar Rat Race er av en eller annen grunn bitteliten – godt under halvparten av skjermflaten. Grafikken er ellers helt enkel, men skiller seg ut ved sjenerende blinking på karaktergrafikken og ekstremt – jeg mener ekstremt – hakkete scrolling.

Sønn av Rally-X
Radar Rat Race er en blåkopi av spillehallmaskinen Rally-X fra Namco. Dette var et spill Commodore hadde hjemmerettighetene til i Japan, men ikke i USA eller Europa, noe man røyskattet seg rundt ved å forandre litt på grafikken – rotter i stedet for biler, «stjerneskyer» i stedet for røykskyer, osv.

I likhet med mange andre lanseringsspill for C64, ble Radar Rat Race utviklet av HAL Laboratory i Japan, et team som hadde gjort strålende arbeid på Vic 20 (og som fortsatt holder på, med ting som Kirby Wii og Super Smash Bros under sitt nylige belte.) Dessverre var ikke HALs programmere i stand til å gjøre noen ting som helst for å vise fram potensialet i den nye maskinen, og omtrent det eneste som skiller Radar Rat Race på C64 fra originalen er fargepaletten.

HAL ble muligens holdt tilbake av at Radar Rat Race opprinnelig ble utviklet for Max Machine, en nedstrippet, parallelt utviklet versjon av Commodore 64 som skulle markedsføres som en ren spillkonsoll, primært på det japanske markedet. Commodore MAX floppet katastrofalt, men siden den var 100% kompatibel med C64 ble cartridge-spillene som HAL lagde til maskinen – inkludert Radar Rat Race – pakket inn på nytt og solgt under Commodores eget navn som C64-spill i USA og Europa. Man kan trygt si at Commodore MAX´s lusne 4K RAM satte sitt preg på disse spillene.

Radar Rat Race gikk rundene på nordiske Turbo Tape-kassetter utover midten av 80-tallet. Retrograd husker at dette var et spill som ble pekt og ledd mye av, og at det stod seg svært dårlig mot andrebølgespill som f.eks. Beach Head, Aztec Challenge og Impossible Mission. Innen 1984 hadde spillmaskinen C64 gjennomgått en rivende utvikling som gjorde lanseringstitler som Radar Rat Race til fjerne, vonde minner.

Hektisk action, kløktige labyrinter
Når det er sagt, så er det på tide å si noe fint: Radar Rat Race er et hektisk spill som utfordrer spillerens reaksjonsevne fra sekund #1. Labyrintene er temmelig kløktig planlagt og de onde, brune musene er akkurat smarte nok. Radar Rat Race er ikke helt verdiløst som spill, med andre ord, selv om det har mange og prominente skavanker.

Featured, Spill - C64

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “September 1982 – Radar Rat Race”

Leave a Reply