Commodore 1541

sept 05, 2012 2 Comments by

Commodore 1541 – En diskettstasjon med oppstartsproblemer.

Commodore 1541 var den originale diskettstasjonen som ble solgt som ekstrautstyr til Commodore 64. Den var ment som et praktisk og kjappere alternativ til kassettspilleren som fulgte med Commodore 64. Den hadde en prislapp på litt under 4000kr når den kom til Norge. Det høres dyrt ut, men en Commodore 64 + diskettstasjon kostet omtrent halvparten av en Apple II uten diskettstasjon.

I motsetning til lagring på kassetter der man hadde programmene lagret etter hverandre på båndet, hadde diskettstasjonen et filsystem (CMB DOS) med en innebygget filstruktur. Denne filstrukturen gjorde at man hadde mulighet til å liste ut programmene som var lagret på disketten. Dette forenklet prosessen med å lagre og laste inn igjen programmer, og gjorde diskettstasjonen til et ettertraktet tillegg for de fleste.

Det var bare et problem: Commodore hadde ganske store produksjonsutfordringer både med de tidlige modellene. Desember 1983 utgaven av Compute!’s Gazette klaget over at 4 av 7 diskettstasjoner de hadde fått tilgang til hadde gått i stykker. Det viste seg etterhvert at det var store problemer med de første modellene av 1541, med en utrolig høy feilratio.

I tillegg til at diskettstasjonene hadde en lei tendens til å gå i stykker veldig fort, var også den første modellen plaget med at man ofte måtte bruke kniv eller andre flate gjenstander for å lirke ut diskettene fra stasjonen, ikke ulikt en brødrister. Lesehodet hadde også en tendens til å gå ut av stilling fordi diskettene Commodore brukte hadde 35 spor, mens diskettstasjonen var en 40-spor enhet, noe som gjorde at når feil oppstod hadde lesehodet en tendens til å stange endestykket til sporsøkeren for å korrigere seg mot sluttsporet.

Commodore 1541 skulle i utgangspunktet ha en ganske grei overføringshastighet, men på grunn av en kjip feil i en styringschip i originaldesignet, måtte ingeniørene reprogrammere ROM’en til å gjøre overføringsarbeidet i programvare. Dette gjorde at overføringen ble 300 bytes i sekundet, dvs at det ville ta ca. 10minutter å lese en hel diskette på 170kilobytes. Heldivis kunne diskettstasjonen omprogrammeres ganske enkelt. Dette førte til at det ble laget et rikt utvalgt av tredjeparts programvare og cartridges med forbedret kode som gjorde overføringen opp til 10 ganger raskere.

Et annet problem var at strømforsyningen var innebygget i maskinen slik at den ble veldig varm når den stod på en stund. Såpass varm at et datablad kom med følgende tips: Når du programmerer sent på kvelden holder kaffe og kebab seg god og varm på din 1541!

Etterhvert greide Commodore å løse produksjonsutfordringene, og ga ut oppdaterte versjoner av 1541 som fikset de fleste problemene fra den første produksjonen. 1541-II kom med ekstern strømforsyning som løste varmeproblemene og et forbedret utseende som matchet Commodore 64c.

Senere kom 1571 som kunne lese og skrive på begge sider av disketten uten at man måtte snu den.

Commodore 1541 var den første diskettstasjonen som var billig nok til at den vanlige datanerden hadde råd til den, og Commodore solgte flere millioner av 1541 og dens arvtakere, til tross for oppstartsproblemer!

Commodorehistorie, Featured, Hovedsak

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

2 Responses to “Commodore 1541”

  1. Kamerat Stakhanov says:

    Får fortsatt vietnamveteran-ansiktsrykninger når jeg tenker tilbake på ventetiden involvert i store diskettspill på C64. Mener bestemt at det utløste 7-8 min. venting å gå inn eller ut av en by i rollespillet Phantasie II, f.eks…

    Mener å huske at Commmodores ingeniører måtte slowe ned 1541 betraktelig fra det originale designet for at den skulle bli bakoverkompatibel med Vic 20?

  2. Stroem says:

    Bare for å gjøre oppmerksom, så er prisen helt feil angående 1541. Da disse kom til Norge kostet de faktisk litt i overkant (ca 6500 NOK) av en Commodore 64 maskin, som helt til 1. August 1983 kostet 5990 NOK. 10 pakker med Fuji disketter 5 1/4″ kostet 720,-. Jeg vet dette skråsikkert, for jeg kjøpte maskinen min juli 1983. Jeg var oppdatert på alt av priser på utstyr og spill. En uke før de satte den til ny pris 2730 NOK ble maskinen kjøpt, og jeg husker fortsatt kommentaren: «Der var du heldig, for maskinen koster egentlig 5990,- men du skal få den for kommende ukes pris». Den gang var det vanskelig nok å få fatt på en kassettspiller (280,-), og diskettstasjonen var bare å se langt etter. Selv etter prisdroppet på C64, lå diskettstajonen fra ca 3400,- til 3900,- alt etter hvor i landet du befant deg. I Bodø ble disse markedsført av Sundem’s Bokhandel, DataText AS og Alstads Elsenter.

Leave a Reply