Demo: Rawhead – Pimple Squeezer III (c64, 1988)

aug 23, 2009 No Comments by
pimplesqueezer3-03

Er det Deluxe Paint III ?

  • Tittel: Pimplesqueezer III
  • Utgivelsesår: 1988
  • Utgiver: Rawhead
  • Plattform: Commodore 64
  • Sjanger: Demo

Pimple Squeezer III ble gitt ut i juni 1988 av den norske gruppen Rawhead. Den er en av Rawheads mest kjente demoer, og en av høydepunktene innen c64 demoer på 80-tallet.

Sjanger og særtrekk:
Pimple Squeezer III er en demo som består av 5 deler. Første delen er en introduksjon, så kommer 3 deler som introduserer stadig tøffere effekter, og tilslutt kommer 5. og siste del.  Den inneholder en verdensnyhet; nemlig Tech-Tech.

Tech-Tech er en programmeringsteknikk på c64 for å flytte en horisontal linje i et skjermbilde. Programmereren Omega Supreme perfeksjonerte denne teknikken slik at man kunne flytte linjer lengre enn bredden til en karakter, dvs over 8 piksler.   Dette høres kanskje ikke så imponerende ut, så la oss liste opp følgende fakta:

  • Alt er programmert i c64 maskinkode.
  • Tech-Tech bruker udokumenterte bi-effekter av endringer på bestemte verdier i prosessoren for å få det til å se ut som om bildet flytter seg.
  • Tech-Tech over 8 piksler var sett på som en umulig effekt.
  • Omega Supreme var 14 år gammel når han gjorde det.
pimplesqueezer3-01

Mye moro på en gang

Arv og etterspill:
Tech-Tech ble en farsott på c64 demofronten. På et tidspunkt var Tech-Tech effekten med på godt over halvparten av alle demoer som kom ut. Den var en av mange effekter som viste at det man trodde var umulig kunne gjøres likevel, gjennom å utnytte udokumenterte egenskaper i maskinen og kreativ triksing i koden.

Bildet som vises i Tech-Tech delen av Pimple Squeezer III er av tutankhamun. Et bilde av tutankhamun ble også brukt av Commodore for å reklamere for Amiga. Dette er ikke tilfeldig, da c64 demoer ofte kopierte effekter fra Amiga for å vise at c64 også kunne gjøre det samme. Tech-Tech er en effekt som er enkel på Amiga, men som man trodde var umulig på c64. Rawhead viste at at det gikk an også for lillebror i Commodore familien.

Det kan også nevnes at Rawhead (etter deres eget utsagn) var den beste norske gruppen på c64. De var også store i utlandet, og ga ut en imponerede rekke med produksjoner i sin levetid.

Omega Supreme holdt på med programmering også etter tiden i c64 demoscenen, og i 1993 var han en av gründerne som startet Funcom, en av verdens største spillselskap.

pimplesqueezer3-02

Copperbars! Eh, nei Rasterbars!

Er det verdt et gjensyn?
Pimple Squeezer III er en maktdemonstrasjon av  Rawhead, og inneholder alle de tøffeste effektene fra sin tid, pluss verdensnyheten Tech-Tech. Demoen er litt enkel etter nåtidens overdimensjonerte standarder, men tåler helt klart et gjensyn. Scrolltext-skrytingen til den 14 år gamle hormon-herjete Omega Supreme gir demoen et ekstra lag med awesometude.

Bonusmateriale:
Retrograd har kikket i sine enorme arkiver og funnet et intervju med Rawhead i Norsk Datamagazin nr 14/1 fra 1988, ikke lenge etter Pimple Squeezer III var laget. Dette historiske materialet har vi digitalisert og lastet opp for allmenn beskuelse. Klikk her for å lese intervjuet.

Lenke til video av 5. og siste delen av demoen (dvs Tech-Tech):

Demoscenen

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Demo: Rawhead – Pimple Squeezer III (c64, 1988)”

Leave a Reply